Светци

Свети Николай
Свети Стефан
Свети Трифон
Св. Княз Игор
Св. арх. Гавраил
Св. Йоан Рилски
Св. Цар Борис
Св. арх. Михаил
Свети Атанасий
Свети Йоан
Свети Василий
Свети Григорий
Света Петка
Света Марина
Свети Теодор
Свети Георги
Св. Константин
    и Елена

Св. Козма и
    Дамян

Св. Пророк Илия  |  Стенописи  |  Видео  |  Дарения   |  Параклис  |  Илинден  |  село Извор

Сцени

Св. Пророк Илия
Възнесение на     Св. пророк Илия
Иисус Христос     Благославящ
Рождество     Христово
Кръщение     Христово
Влизане в     Йерусалим
    (Вход Господен)

Успение     Богородично
Носене на     Кръста
Разпятие     Христово
Слизане в Ада
Благовещение
Жените     Мироносици
Св. Богородица     Ширшая Небес
Абсида
Литургисти
Ангели вход
Ангели Абсида

Свети Пророк Илия - Илинден

Свети Пророк Илия е светеца закрилник на село Извор, обл. Бургас. В негова прослава е изграден Параклис на името на светеца недалеч от село Извор, изцяло с Дарения на жителите му.
Параклисът започна да се изографисва през 2006 година от зографите Таня Кондова-Пенева ( 0т 2006 до 2012 г.), Гергана Симеонова и Николай Денчев (2006г.)
Тук може да разгледате вече изографисаните Стенописи.

Всяка година на 20 юли жителите на село Извор празнуват Илинден в параклиса, като правят курбан в чест на Светеца и покровител на селото. За тази цел са изградени допълнителни Сгради с вградена пещ и навеси.

Денят на Св. Пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Народните вярвания са, че Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Заради силата, която притежа-вал го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели. Освен носещите името на светеца, на този ден празнуват още занаятчийските еснафи на кожарите, кожухарите, самарджийте и керемидчиите.  

Св. Пророк Илия бил родом от град Тесвия в Палестина.   Древно предание разказва, че когато се родил младенецът Илия, баща му получил видение: внушителни мъже поздравили бащата, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък.
Смутен, той разказал за това видение на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: "Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч."Това обяснение има връзка с името Илия, което значи сила Господня.Старозаветният пророк Илия живял около 900 години преди Рождество Христово.
Той водил строг подвижнически живот и бил голям пазител на чистата вяра в Бога. Неговто призвание било да възвестява Божията воля на израилския народ по времето на цар Агав и царица Иезавел, които били въвлекли богоизбрания народ в идолопоклонство.
С пламенна молитва той просел от Бога да обърне към правата вяра съблазнения в езичество народ, а упорстващите в богоотстъпничеството си да приведе към покаяние.

 

Изпълнен с омраза и презрение към Божия вестител, цар Агав го търсел, за да го погуби. Рядко в живота на един човек се събират толкова трагични епизоди, колкото имало при Св. пророк Илия.
Да спомним поне някои от тях, например: продължително укриване в планинските дебри, без храна и вода; пребиваване в къщата на сарептската вдовица, гдето възкресява умрелия й единствен син; срещата с Вааловите жреци и избиването им; злобата на царица Йезавел заради избитите жреци; оттеглянето в планината Хорив; преследването му от воиниците на Охозия - син и приемник на Агав.
Единственото упование на пророка в несретния му живот била неговата твърда вяра във всеправедния Бог.
В библейското повествование е записано, че пророк Илия бил въздигнат жив на небето. Както и да погледнем на това повествование, не можем да не признаем, че то по косвен път свидетелства за нравствената извисеност на пророка, за духовната му близост с Бога и за силните му като огън речи.