Храм Свети Йоан Рилски Бургас

Храм „Свети Йоан Рилски” се намира на възлово място в Бургас.
Църквата е много красива и носи името на един от най-известните светци  в християнството - Свети Йоан Рилски.
Храм Св. Йоан Рилски БургасХрам „Свети Йоан Рилски” се намира до Бургаски Свободен Университет, между двата главни булеварда - Сан Стефано и Стефан Стамболов и в непосредствена близост до Александровска улица, която е пешеходна зона на Бургас.

 


 Доста данни сочат, че църквата „Свети Йоан Рилски” е построена изцяло от дарение  на граждани от Бургас,  от много църковни настоятелства, различни съюзи и християни. Счита се, че основите на църквата се полагат още през далечната 1928 година със създаването на  Комитет по построяването на храм-параклис в Александър-Георгиевият квартал. Кварталът е носил името на Александър Георгиев Коджакафалията -  човекът, дал идеята и възможност да се построи квартал за бедните, а по- късно и църквата в самия квартал.

Храм Св. Йоан Рилски Бургас


До входa на църквата "Св. Йоан Рилски", Бургас  се намира камбанарията, която е поставена в самостоятелна сграда във формата на кула. Малките прозорци на храмa са красиво изрисувани, иконостасът е дървен и много красиво издялан и изрисуван. Пред него винаги е изложена иконата на св. Йоан Рилски, с която се отдава почит към святото име, на което е кръстена църквата.

 


Храм  "Св. Йоан Рилски" всеки ден е отворена и посреща желаещите миряни да се помолят и запалят свещ. В празничните дни, особено  на големи празници като Коледа и Великден църквата е тясна за желаещите да запалят свещ. В такива дни се провеждат и празнични литургии. Също така там е мястото, където много влюбени двойки решават да се бракосъчетаят  и да си кажат вечното „Да”. Провеждат се и много кръщенета.


Пред входa на църквата има много добре оформен парк с пейки и добре озелени алеи, от които се носи приятен аромат на цъфнали цветя. Целия парк е залесен с големи дървета, които пазят дебела сянка.