РОЖДЕСТВЕНСКИ /КОЛЕДЕН/ ПОСТ - 15 ноември – 25 декември

Въведение Богородично

Рождественският /Коледен/ пост – е последният многодневен пост в годината. Започва на 15 ноември и продължава до 25 декември, четиридесет дни, затова се нарича в Църковния Устав Четиридесетница. Понеже заговяването /началото на поста/ е в деня на честването на апостол Филип /14 ноември/, то този пост още се нарича и Филипов.

   Правилният пост – това е борба на човека със самия себе си. Това е опит по-висшето в нас да бъде поставено над чисто физиологичното. Така, че, според отците на Църквата, правилният пост е радост, както и правилният живот в православието.

   Храната по време на пост не е цел, а само средство за правилен духовен живот върху основата на молитвата и тайнствата Покаяние и Причастие. Постът се съблюдава по-строго от започването си на 15.ХІ. до Въведение Богородично 21.ХІ. и в своя край от св. Игнатий Богоносец /Игнажден/ 20.ХІІ 

апостол Филип
 

    Пост без молитва и  присъствие на богослужения е просто диета.до Рождество Христово 25.ХІІ. През тези два периода, в сряда и петък,  храната се приготвя без олио, а в продължение на целия пост, в тези дни,  не се яде риба, освен ако не е празник. Християните, които вземат причастие на 24.ХІІ., вечерта на Бъдни вечер, след полунощ /24.00ч./ могат вече да се хранят и с блажна храна.