5 НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ – ПРЕП. МАРИЯ ЕГИПЕТСКА

Кратко изложение за преп. Мария Египетска

 

5 НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ – ПРЕП. МАРИЯ ЕГИПЕТСКА    Житието на преподобната Мария показва дълбочината на Милостта Божия върху грешните хора. Тя пребивавала  в голямо грехопадение и е смятала това за смисъл на своя живот. Всичките й житейски радости се свеждали до плътски наслади. Макар светицата да била чувала за Вярата Христова още докато водила разгулния си живот, тя не се стремяла към Бог. Но веднъж по време на празника Въздвижение на Честния Кръст, с група богомолци и тя се отправила към храма, където се намирала частица от Живототворящото Дърво, но колкото и да се опитвала да прекрачи прага, някаква сила не й позволявала да влезе. По този начин Господ кротко изобличил дълбочините на нейния грях. Преподобната Мария веднага се обърнала за покровителство към Пресветата Владичица Богородица. И Божията Майка откликнала на молитвите на каещата се грешница.

 

   Богородица отвела преподобната Мария в пустинята, където се подвизавала в продължение на 47 години. 17 от тях преживяла в страшни мъки, като Милостивата Владичица непрекъснато й помагала.

   Когато наближило времето за нейното представяне пред Господа, в пустинята навлязъл старецът Зосима и видял как преподобната Мария се издигнала на лакът над земята по време на молитвено състояние. Старецът е бил изпратен от Господ за да засвидетелства великия подвиг на пустиножителката, която като пребивавала в тежки блудни грехове е могла да види пътя на спасението. 5 НЕДЕЛЯ НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ – ПРЕП. МАРИЯ ЕГИПЕТСКА Могла да намери в себе си сили да не излезе от пътя на покаянието и да изтърпи до край. Преподобната Мария помолила стареца да я причасти на следващата година. След като изминала годината  и те се видели, тя го помолила на следващата да дойде отново. Когато Зосима дошъл на третата година намерил преподобната починала. Над главата й била написана молба да я погребе, а също така и името й – Мария. Старецът нямал с какво да изрови гроб и от пустинята се показал лъв, който с мощните си лапи изкопал ров и отново изчезнал. Старецът Зосима погребал преподобната Мария със сълзи и молитви и когато се върнал в обителта разказал на братята, че срещнал в пустинята Велика подвижница.