Св. Ефрем Нови се яви на жена и изцели мъжа й. Разказ на архим. Никодимос Кабарнос

on .

На 17 октомври в София бе известният църковен певец архим. Никодимос Кабарнос. Той изнесе концерт по повод рождения ден на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Екипът на Добротолюбие се срещна с него и разговаря за духовния му път, монашеството, църковното пеене и изкушенията на сцената.

Цялото интервю може да очаквате на 3-и ноември в първия брой на предаването „Православието днес”.

Сега обаче ви предлагаме разказ на отец Никодимос за св. Ефрем Нови. В България светецът стана известен благодарение на книгите, издадени през 2018-а година за възрастни „Свети Великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ и детската „Светецът светкавица“. Автор на четивата е журналистът Ангел Бончев. Свети Ефрем Нови се прослави с много чудеса, след като неговата икона с целебни мощи бе посрещната в десетки градове у нас и стотици православни християни се поклониха и сърдечно помолиха.  

Добротолюбие е медиен партньор на изданията, а отец Никодимос Кабарнос съдейства на Ангел Бончев за разпространие на славата на дивния св. Ефрем. По този повод ви предлагаме малка част от интервюто с отеца. В нея той разказва само за едно големите чудеса на св. Ефрем.

***

– Отец, вие споделихте преди време, че св. Ефрем е светецът на Вашето сърце. Защо това е така?

– За мен този светец е много обичан, както не веднъж съм споделял. Той за мен е много важен, тъй като е свързан със св. Рафаил, покровителят на острова от който идвам Митилини. И двамата са живеели в един период от време. Поради това и двамата светии за мен са велики и са се загнездили дълбоко в сърцето ми.

– Когато кажем свети Ефрем Нови, ние най-често го свързваме с чудесата му, които както знаем са много бързи. Вие имате ли?

– Чудесата му са непрестанни и неизброими! Разбрах и за много чудеса, които е извършил свети Ефрем, след като вече хората го познават и му споделят в молитва проблемите си и чакат той да откликне. И аз съм имал, но най-разтърсващото за мен е на една госпожа, която ми сподели история за едно чудо, което се е случило в болницата. Нейният съпруг страдал тежка форма на   рак. Тя много обича св. Ефрем. По времето, когато са имели проблеми е посетила манастира на свети Ефрем Нови в Неа Макри и се помолила.

Светията ѝ се явил и без да мога да споделя много подробности, тъй като е нещо лично в живота на тези хора, бих искал да знаете, че мъжът е жив и здрав от много години, напълно се е излекувал с помощта на светеца. Св. Ефрем е новопросиял светия, знаете житието и мъченичеството му, какви болки и ужасии, и гавра е преживял. Поради това той обича хората и ни помага. Това, което правят светците, е да ни пращат ангели, за да ни помагат във всеки един момент от нашия живот, да извършват чудеса, да ни изцеляват, да ни превърнат в хора, които не забравят благодеянията на Бога, Неговото величие, чудесата, които може да извърши.

Източник: dobrotoliubie.com