Русенска епархия

Русенски митрополит НАУМ

RusenskiNaum.jpg

 

РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НАУМ (Наум Андонов Димитров) е роден на 19 октомври 1968 г. във Варна.

Завършва основно и средно образование в родния си град. След отбиване на военната си служба през 1989 г. постъпва в паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" при гара Черепиш. През 1994 г. завършва Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На 22 декември 1990 г. като студент в Богословския факултет е постриган за монах от Браницкия епископ Герасим и под духовното старчество на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, в манастира "Св. ап. Петър и Павел" в с. Златар, Шуменска духовна околия.

На Неделя Православна през 1991 г. е ръкоположен за йеродякон от митрополит Кирил в катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна. На 26 юли 1992 г. е ръкоположен за йеромонах също от Варненския митрополит в старинния храм "Св. Параскева" във Варна.

От 10.9.1992 г. до 15.7.1996 г. е ефимерий и учител в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий", като летните месеци е бил ефимерий в Бачковския манастир. От февруари до май 1997 г. е на специализация в Гърция.

От 1 юни 1997 г. е назначен за енорийски свещеник в гр. Велики Преслав, Варненска и Великопреславска епархия. На 20 декември 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство от митрополит Кирил в храм "Св. архангел Михаил" във Велики Преслав.

По решение на Св. Синод на БПЦ от 1 април 2004 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод на БПЦ и за председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски".

На 17 март 2007 г. в храм "Св. Александър Невски" е хиротонисан за епископ с титлата „Стобийски" и като такъв продължава да изпълнява задълженията си на главен секретар на Св. Синод.

На 16 март 2014 г. е избран от русенските епархийски избиратели с 22 гласа за кандидат-митрополит на Русенска епархия.

На 23 март 2014 г. в Синодалния параклис "Св. цар Борис" след провеждането на синодалния канонически избор е избран с пълно единодушие за Русенски митрополит.

На 5 април 2014 г. е историческото му посрещане на епархийската граница (в гр. Бяла) и въдворяване (в гр. Русе) като епархийски митрополит на поверената му от Бога Русенска епархия.

На 6 април 2014 г. Русенският митрополит Наум отслужва първата св. Литургия в катедралния храм "Св. Троица" - Русе като епархийски архиерей на Русенска епархия.


     Русенска митрополия
     пл. "Св. Троица", № 9
     7000 гр. Русе

Официален сайт: www.rusenska-mitropolia.bg

 

Русенска епархия

е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
 
Русенска епархия е разделена на четири духовни околии, както следва: 
 
  • Русенска духовна околия
  • Разградска духовна околия
  • Тутраканска духовна околия
  • Поповска духовна околия
Седалището на Русенския митрополит е в гр. Русе.